Laffond, Hélène

Aureilhan, Hautes Pyrenees (Francia), 1967

Resident del tallerBDN de febrer 2009 a juny 2014

Llicenciada en Arts Plàstiques per la Universitat Aix Marseille I amb menció d’excel•lent. Estudis de serigrafia. Diplomada en Escenografia per l’Institut del Teatre de Barcelona (UAB). És professora d’Arts Plàstiques al Liceu Francès de Barcelona.

El que una au és capaç d’aixecar, pot acabar en el seu niu. Les instal·lacions Raval i Extraradi es composen d’un centenar de peces de mida petita i de tècnica mixta (adhesius encolats, acrílic i serigrafies) que recreen les formes d’un niu, les seves xarxes, barrejades amb el dibuix d’un pla del barri del Raval de Barcelona o del centre de la ciutat veïna de Badalona.

Aquest treball parteix d’una reflexió dels nostres passos per la ciutat que, dia a dia, van dibuixant un enorme “niu”. Així, anem deixant unes línies imaginàries, similars a les que formen les branquetes d’un niu, que construeixen la nostra visió personal i íntima de la ciutat.

Per edificar el seu niu, els ocells també realitzen una sèrie de moviments específics i repetitius. Trien un lloc on transporten els materials, disposant-los a poc a poc, amb gestos precisos que es repeteixen una i altra vegada. Van donant forma a la seva construcció, se situen al centre i giren sobre si mateixos per empènyer tot allò que pugui entorpir els seus moviments.

Abans que res, un niu és un objecte en volum. Per això vaig decidir tornar a la tercera dimensió, amb nius que s’entrellacen amb papers, fils elèctrics o tires de plàstic, de la mateixa manera que fan les “aus de ciutat”.” (Hélène Laffond)

http://www.tallerbdn.cat/wp-content/uploads/2017/01/Les-nids-de-papier-2009.jpg http://www.tallerbdn.cat/wp-content/uploads/2017/01/Les-nids-de-papier-2009.jpg
Les nids de papier (2009)
http://www.tallerbdn.cat/wp-content/uploads/2017/01/El-Niu-Raval-2007.jpg http://www.tallerbdn.cat/wp-content/uploads/2017/01/El-Niu-Raval-2007.jpg
El Niu Raval (2007)
http://www.tallerbdn.cat/wp-content/uploads/2017/01/El-Niu-Extrarradi-2008.jpg http://www.tallerbdn.cat/wp-content/uploads/2017/01/El-Niu-Extrarradi-2008.jpg
El Niu Extrarradi (2008)